Mannen en vrouwen beoordelen kunstwerk anders

In het beoordelen van kunstwerken zitten grote verschillen bij mannen en vrouwen.

Dit blijkt uit de resultaten van een Amerikaans onderzoek. De vrouw beoordeelt het kunstwerk zelf terwijl de man meer waarde hecht aan de persoon achter het kunstwerk, zoals de achtergrond en authenticiteit van de kunstenaar.

Aan dit onderzoek deden 518 vrijwilligers mee. Zij werden gevraagd naar hun mening over twee voor hen onbekende schilderijen. De bijbehorende biografieën van de betreffende kunstenaars waren verzonnen. Ook waren de de biografieën verschillend die zij kregen te lezen. De vrijwilligers die lazen dat de kunstenaar zijn hele leven aan kunst had gewijd waren bereid meer te betalen voor een kunstwerk dan voor een kunstwerk met een biografie van een ‘gewone’ kunstenaar die net was begonnen. Authenticiteit van de kunstenaar is dus van invloed.

Hoewel authenticiteit belangrijk is, gaat dit niet voor mannen en vrouwen gelijk op.

Uit het onderzoek blijkt dat voor mannen authenticiteit de doorslaggevende factor is bij het beoordelen van een kunstwerk. Vrouwen nemen de authenticiteit van de kunstenaar wel mee in hun oordeel, maar het kunstwerk zelf is de doorslaggevende factor.

Vrouwen steken, zoals blijkt, meer tijd en energie in het evalueren van het daadwerkelijke kunstwerk.

Doel van het onderzoek was de waarde bestuderen van het merk dat een kunstenaar vertegenwoordigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>